dissabte, 7 de novembre del 2009

Miguel Hernández, el rayo que no cesa



Deu ser l'edat, o potser la maduresa. És possible que siga l'experiència, o els anys i els afanys viscuts que, al cap i a la fi, vénen a ser la mateixa cosa. Siga com siga, el cas és que cada dia que passa m'agrada més la poesia de Miguel Hernández i cada vegada que conec més la seua vida l'admiració s'obri camí. La vida de Miguel Hernández és la vida de molta gent anònima que va dedicar la seua existència a la cultura, la llibertat i la democràcia i que per això van morir. Millor dit, per això els van matar.

L’any pròxim se commemora el centenari del seu naixement. La figura de Miguel Hernández és tràgicament coneguda per anar unida a la història de la Guerra Civil. “De todas las historias de la historia, la de España sin duda es la más triste, porque termina mal” escrigué Jaime Gil de Biedma. En el cas d’Hernández, el seu compromís ètic amb la història d’Espanya no només tingué un final trist, sinó que el va portar a la mort.

Quan el dictador Franco protagonitza el colp d’estat contra el Govern d’Espanya, Miguel Hernández, junt a la flor i nata de la intel·lectualitat (escriptors, pintors, arquitectes, músics, etc.) es posa al costat del Govern legítim del país amb l’arma que millor domina: la poesia:

Tristes guerras

si no es amor la empresa..

Tristes. Tristes.

Tristes armas

si no son las palabras.

Tristes. Tristes.

Tristes hombres

si no mueren de amores.

Tristes. Tristes.

L’any 1937 participa en el II Congreso Internacional de Escritores Antifascistas que té lloc, precisament, a València i que serveix perquè intel·lectuals de tot el món, des de Premis Nobel com Pablo Neruda a poetes internacionalment reconeguts com W H Auden, mostren el seu suport al Govern de la República Espanyola en la seua defensa de la legalitat institucional contra la sublevació feixista. Precisament pel seu compromís cívic i social el Ministeri d’Instucció Pública l’anomena Comissari Cultural amb la intenció de portar la cultura i la poesia fins el front de batalla. A partir d’aquest moment, Miguel Hernández recorre pràcticament tot Espanya recitant i composant poemes.

La guerra, seguint el poema de Gil de Biedma, acabà mal i els sublevats no perdonaren a tots aquells que s’havien distingit per la defensa de la legalitat institucional. Miguel Hernández i desenes de milers de demòcrates més van ser sentenciats en judicis sumaríssims que no superaven la menor garantia d’imparcialitat ni de rigor jurídic i que simplement servien d’instrument de depuració política i d’eliminació física de les persones que havien lluitat per la llibertat, la democràcia i la legalitat republicana. Miguel Hernández, en aquest context, va ser detingut en el seu poble, Orihuela, el 1940 i va ser condemnat a mort en una pantomima jurídica. En la presó d’Alacant cau malalt i, mor en la infermeria dos anys després, sense ni tan sols traslladar-lo a l’hospital, abandonat, sol i trist.

El delicte que va cometre va ser posar-se del costat de la llibertat, la legalitat i la democràcia, i aquest delicte no li va ser perdonat pels feixistes sublevats. Ara, quan s’aproxima el centenari del naixement del poeta, la família ha demanat l’anul·lació del judici que el va condemnar per poder restituir la dignitat que se li van intentar arrebatar. No es tracta, per tant, d’una qüestió simbòlica, sinó d’una qüestió jurídica. La Democràcia espanyola ha d’honrar les persones que, com Miguel Hernández, donaren la seua vida, en el sentit literal, per defensar fa 60 anys un règim de llibertat similiar al que gaudim ara. Per això hem presentat una Proposició No de Llei a les Corts Valencianes demanant que, en el marc del Ir Centenari del naixement del poeta, s'inste al Tribunal Suprem a anul·lar el Judici Sumaríssim 20.001 i, per tant, la sentència a mort de Miguel Hernández.

Seria una manera de fer justícia i de complir l'anhel del poeta del poble:

Retonñarán aladas de savia sin otoño

reliquias de mi cuerpo que pierdo en cada herida.

Porque soy como el árbol talado, que retoño:

porque aún tengo la vida.

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Hola Mónica, otra vez estoy por aquí. Esta semana ha sido dura pero muy interesante, el martes vi las encuestas de SIGMA DOS en el Mundo (es el que nos regalan en la Universidad, qué le vamos a hacer) y aunque supongo que ya las has ojeado, quiero felicitarte. Eres la política valenciana más valorada por los menores de 65 años, y Compromís sube casi 2 puntos en intención de voto, aún con la entrada de UPyD. Y digo política y no líder para guardar las distancias con "la Lideresa", que Dios nos libre. Enhorabuena para ti y para todo el grupo.
Y mira que hasta el periódico de Pedro J. Ramírez te dedica un párrafo: “Resulta curioso que Mónica Oltra, protavoz del Grupo Parlamentario Compromís (la suma de Izquierda Unida y el Bloc Nacionalista Valencià), siendo menos conocida que Alarte -sólo el 39,3% de los entrevistados- sea más valorada que él. Ella es diputada -el secretario general de los socialistas valencianos, no- y ha protagonizado algunas acciones muy efectistas, como acudir a las Cortes con una camiseta con la foto de Camps y el lema Wanted”.
A mí lo que me resulta curioso de verdad es que Camps siga siendo el más valorado, y parece que por eso anda un poco “subidito” y dice cosas tan desafortunadas como las de hoy en les Corts. Sé que no os vais a conformar y vais a seguir luchando y por eso te mando todos mis ánimos. Lo contento que estaba yo el martes diciendo a mis compañeros que te escribía… Y para terminar, me parece estupenda la entrada de Miguel Hernández, y la proposición; que ese rayo ni cese ni se agote. Manténnos informados. Un saludo!

Mónica ha dit...

Gracias, Pedro. La verdad es que los resultados de la encuesta son agridulces: por una parte preocupa ver el apoyo que sigue obteniendo Camps, pero por otra me alegra mucho el resultado de Compromís.
Yo creo que el trabajo bien hecho que estamos llevando a cabo al final se está reflejando. Me da un poco de vértigo, si soy sincera, eso de ser tan conocida y valorada, pero creo que es la consecuencia de una oposicón seria, rigurosa, y con un buen equipo de trabajo detrás que hace que las cosas salgan bien.
Gracias como siempre por los ánimos

Isabel Martín ha dit...

Tristes armas si no son las palabras....

Este fue uno de los poemas que elegí la pasada semana en la maratón de lectura por la paz que realizamos en Paiporta. Sencillo e intenso poema. Y de Miguel Hernández, por los recuerdos que me trae, me quedo con las "nanas de la cebolla", creo que me ha ayudado a ser quien soy....

Por mi parte intentaré poner un granito de arena para que esta iniciativa salga adelante.
Un abrazo.